Tryater speelt 'Jonges' op AMS

Tryater speelt 'Jonges' op AMS

Een voorstelling over ontluikende liefde, de angst om anders te zijn en de moed die ervoor nodig is om tegen de stroom in te zwemmen.

Jonges vertelt het verhaal van Fedde die worstelt met zijn geaardheid, het gezin waar hij uitkomt en de ongeschreven regels van de Friese dorpscultuur waarin hij opgroeit. Fedde voelt zich in veel opzichten anders dan zijn omgeving, maar doet poging na poging om erbij te horen. Met tegenzin gaat hij met zijn vrienden naar de kroeg om meiden te spotten. Waarom lukt het hem niet zichzelf te zijn in zijn vriendengroep?

Een voorstelling die vanaf het begin boeit. De leerlingen zitten meteen helemaal in het verhaal. Het tempo ligt hoog. De leerlingen van klas 3 worden meegenomen in een worsteling die de tongen los maakt, letterlijk en figuurlijk. In het nagesprek komt er van alles naar boven, ‘dit hoort niet’ ‘raar’ ‘mooi’ ‘moeilijk’ ‘spannend’.

Wat opvalt is hoe vrij de leerlingen zich voelen om te delen hoe ze over de voorstelling en de thematiek denken. Is het reëel en noodzakelijk om dit thema zoveel aandacht te geven? Waarom voel ik me hier goed bij maar mijn klasgenoot niet? Met elkaar sparren over thema’s als liefde en ‘anders zijn’, wat mooi en waardevol om dit in de week van Paarse vrijdag en Awareness te kunnen beleven! Een aanrader!