Rolmodellen in het techniekonderwijs
Afgelopen jaren heeft de overheid een behoorlijke impuls gegeven aan de techniek en het bijzonder in het onderwijs. Met subsidies als STO (Sterk Techniek Onderwijs) probeert men de vraag die het bedrijfsleven al jaren heeft te beantwoorden.
Natuurlijk hebben dit soort subsidies niet direct het gewenste effect op de arbeidsmarkt, echter op den duur moet het toch zijn positieve vruchten gaan afwerpen. Want de tekorten aan technisch personeel zijn nijpend en nauwelijks of niet in te vullen.
Echter nu we een aantal jaren de focus in het onderwijs meer hebben gelegd op de techniek, is er een positieve kentering merkbaar.
De eerste cijfers laten aan de onderkant hetgeen het om begonnen is zien, namelijk groei.
De technische opleidingen in het onderwijs groeien en scholen geven nieuwe initiatieven een kans.
Zo ook als we kijken naar de scholen in de regio Waadhoeke waar AMS en de Campus Middelsee de handen ineen hebben geslagen om de LTS 2.0 te starten, met als uiteindelijk doel een RTC ( Regionaal Techniek Centrum) in Franeker te starten.
De klassen zowel in Franeker als Sint Annaparochie zijn gevuld en de leerlingen enthousiast over het aangeboden onderwijs.
Dit maakt dat er steeds vaker een keuze wordt gemaakt voor de techniek en niet alleen door jongens maar ook door meiden. Deze keuze wordt versterkt door rolmodellen in het onderwijs te laten werken die als voorbeeld dienen.
Sinds jaar en dag zijn er evenementen als “Girlsday” om meiden mee te nemen in de wereld van de techniek ze te enthousiasmeren voor de techniek middels werkneemsters, die als rolmodel fungeren, en al jaren hun emplooi vinden in deze sector.
Maar wat ooit als een evenement begon tussen AMS en Feadship met het uitwisselen van leerlingen voor één dag in hun bedrijf, groeide onverwacht uit tot een samenwerking met uitwisselen van personeel.
Zo begon Fennigje van Leeuwen vanuit Feadship - Makkum een jaar geleden voor één dag in de week op AMS in de afdeling techniek BWI (Bouwen Wonen en Interieur).
Fennigje die graag haar bijdrage wilde leveren aan de technische sector in het onderwijs als deskundige in het afwerken van houtproducten en het bouwen van interieurs.
Inmiddels is Fennigje niet meer weg te denken uit AMS en het technieklokaal en is ze een voorbeeld, rolmodel, voor vrouwen in de techniek.
Dit straalt ze ook af naar de leerlingen van AMS en dat zorgt ervoor dat het meisjes nieuwsgierig maakt wat er allemaal is te doen in deze sector. Met als resultaat dat een aantal meiden een keuze maakt om verder te gaan in de techniek.
Haar baan bij Feadship heeft Fennigje er inmiddels aan gegeven en ze werkt nu vol passie bijna de hele week op AMS om dagelijks een impuls te geven aan het technische onderwijs.
Een mooi bericht met het oog op de toekomst voor de technische sector.
