Reanimatietraining voor HAVO5
Een hartstilstand komt vaker voor dan je denkt! Elke week krijgen buiten het ziekenhuis zo’n driehonderd mensen een hartstilstand. Thuis, op school, op straat, in de winkel, op het sportveld, op de werkvloer, noem maar op. Een omstander die direct weet wat te doen en begint met reanimeren, verdubbelt de overlevingskans van het slachtoffer. Het is wel noodzakelijk om direct of in elk geval binnen drie of vier minuten te beginnen met reanimeren. Anders wordt de schade aan allerlei inwendige organen door zuurstofgebrek erg groot. Door een cursus te volgen weet je niet alleen wat te doen, je hebt daardoor ook voldoende zelfvertrouwen om te weten wat je moet doen
Reanimeren houdt – kort samengevat – in dat je bij een slachtoffer met hartstilstand dertig keer achter elkaar de borst flink indrukt en daarna twee maal beademt via de mond, om vervolgens weer door te gaan met borstmassage. Dit opnieuw dertig keer, dan weer tweemaal beademen, enzovoorts. Daarmee doorgaan tot een arts of een medewerker van de ambulancedienst het werk overneemt, óf tegen je zegt dat je kunt stoppen met reanimeren.
Dit hebben de leerlingen uit 5 havo, onder leiding van Andries Fokkema, de afgelopen weken geoefend op een reanimatiepop. De pop was gekoppeld aan een iPad zodat de trainer ook kon zien of de leerling een voldoende had gescoord. Marit Looijenga had zelfs de hoogste score.
Ook kwam het gebruik van de AED aanbod. De leerlingen konden kennismaken met hoe de AED werkt. De opdracht die ze daarbij kregen was om een filmpje, een werkstuk of plattegrond te maken van de AED’s in hun buurt.
Al met al een hele leerzame training waarbij er gelijk al leerlingen waren die aangaven de vervolg training te willen volgen.
