Rapper Raptiel over zijn tijd op AMS

Rapper Raptiel over zijn tijd op AMS

Overdag is hij meester Martijn op de basisschool, maar in het weekend staat hij op het podium: Martijn Werkhoven oftewel rapper Raptiel. Rapper Raptiel wordt steeds bekender. Zo kreeg hij vanuit heel Nederland reacties over zijn rap over presentatrice Eva Jinek en staat hij in de finale van de Kleine Prijs van Friesland. Tijdens de lock-down fietste Martijn een Elfsteden-fietstocht en haalde zo veel geld op voor de horeca in Friesland. Laatste wapenfeiten zijn een duet met de Friese zanger Piter Wilkens en de plaat ‘Zomerliefde’. Martijn haalde op AMS zijn VMBO TL-diploma.

Waar denk je aan als je aan je AMS-tijd terugdenkt, Martijn?

Als ik aan de AMS-tijd denk komen een aantal docenten in gedachten. Ik had mevrouw Kalkhuis voor Nederlands en zij zei altijd ‘de d van dropjes’. Dit is mij altijd bijgebleven maar kan niet uitleggen waarom. Ook herinner ik mij Meneer Snoodijk goed. Meneer Snoodijk was mijn mentor in de eerste twee jaren. Ik herinner mij hem als een fijne man waar ik altijd mijn verhaal bij kwijt kon. In de AMS-tijd was ik als puber mezelf aan het zoeken en daar had ik wel moeite mee. Bij Meneer Snoodijk kon ik vaak mijn verhaal kwijt. Ook heeft Meneer Snoodijk mij wel eens naar lokaal dertien gestuurd omdat ik tijdens het volleyballen ging voetballen. Dit was een angstig moment maar natuurlijk hartstikke terecht. Verder had ik Sander Cuperus voor Wiskunde. Ik herinner mij nog wel dat hij gek was op ‘De Muppets’ en dat hij een keer op iemand ging zitten tijdens de les. Ik herinner mij ook dat hij een cijfer door twee ging delen omdat de leerlingen hadden afgekeken bij elkaar. Wel grappig want ik heb mijn leerlingen dit verhaal ook verteld en de leerlingen denken nu wel twee keer na voordat ze gaan afkijken. Dit heb ik aan Meneer Cuperus te danken.

Waarom heb je de keuze gemaakt om in het onderwijs te gaan werken?

Zoals ik al zei wat ik mezelf echt aan het zoeken op de AMS en toen had ik nog geen idee wat ik wilde worden. Dit is later pas gekomen. Ik begon aan de opleiding film en media en merkte al gauw dat dit niks voor mij was. Ik ben toen een traject ingegaan op het Friesland College waar je verschillende stages mag doen voordat je weer een nieuwe opleiding kiest. Mijn eerste stage was op de Kabas in Franeker en ik vond dit gelijk geweldig. Ik heb daarna geen stages hoeven doen maar ben gelijk begonnen met de opleiding onderwijsassistent en daarna natuurlijk de PABO.

En wanneer dacht je ‘Ik wordt rapper?’

Daar ben ik op latere leeftijd pas opgekomen. Ik heb altijd wel rapmuziek geluisterd maar later ben ik begonnen met rappen. Ik weet nog wel dat ik vaak op de AMS met Ramon Hoogerhuis rapmuziek luisteren en dat wij dat toen erg tof vonden. Het leuke is dat Ramon later mijn eerste clips heeft gemaakt en als we elkaar zien, komt het AMS-hoofdstuk nog wel eens voorbij.

Tot slot

Tijdens de AMS-periode was ik iemand die erg onzeker was en erg veel moeite had met het vinden van zichzelf. Ik herinner de AMS als een fijne school met docenten waar je altijd terecht kon. Luister vooral mijn nieuwe muziek op Spotify en volg mij op Tiktok onder de naam Raptiel!