De keuze is reuze op AMS
Dinsdag 20 december mochten we na twee jaren afwezigheid weer een ouderwetse profielen- beroepenmarkt binnen de schoolmuren organiseren.
De profielen-beroepenmarkt voor de derde klassen van de HAVO bestond uit drie onderdelen.
Deel één bestond uit een markt die georganiseerd werd door de leerlingen van de betrokken klassen. Vanachter een zelf aangeklede marktkraam toonden leerlingen hun resultaten van het onderzoek van de afgelopen weken waarin ze uitzochten welke profielen er binnen de HAVO zijn, welke studies daar aan gekoppeld zijn en welke beroepen binnen elk profiel passen.
De markt werd door veel ouders/verzorgers van diezelfde derde klas HAVO leerlingen bezocht.
Er werden kritische vragen gesteld, aldus de leerlingen. Een aantal leerlingen beschreven dat ze vragen kregen als: “waarom past dit beroep binnen dat profiel?”, “wat is het verschil tussen bedrijfseconomie en economie?” en “weet je zelf al welk profiel je wilt kiezen?”. Na de voorlichting van de decaan was het tijd voor de apotheose van de avond waarin maar liefst meer dan twintig beroepsbeoefenaars hun verhaal deden over hun beroep.
Deze beroepsbeoefenaars werden door de leerlingen zelf aangedragen.
Met een systeem van digitaal intekenen konden leerlingen zich aanmelden voor vier speeddates om zo van vier verschillende beroepsbeoefenaars ‘het gesprek te voeren’.
Deze beroepsbeoefenaars waren ouders/verzorgers/kennissen/vrienden van de leerlingen en het was duidelijk dat zij alles uit de kast trokken om hun beroep te tonen.
Voorlichtingen van ICT specialisten tot advocaat, van een militair van de landmacht tot een verpleegkundige en van een zelfstandig ondernemer tot een wethouder van de gemeente.
Enkele reacties van leerlingen waren: “Het was leerzaam en echt leuk”.
Een ander noemde het: “we weten nu ook wat we niet willen”.
Een derde leerling gebruikte het woord ‘informatief’ en weer een ander sprak over ‘precies de goede lengtes van de speeddates’.
Het was zeer geslaagde avond waarin leerlingen, docenten en ouders allen in acties zijn geweest om de loopbaan oriëntatie van deze leerlingen weer een flinke duw in de goede richting te geven.
