AMS-leerlingen Randy en Idsert terug van Edukans-reis naar Ethiopië

AMS-leerlingen Randy en Idsert terug van Edukans-reis naar Ethiopië

Het vliegtuig zette Randy Rispens (havo 3) en Idsert Osinga (havo 4) van CSG Anna Maria van Schurman in Franeker (AMS) vanuit Adis Abeba zondag veilig aan de grond op Schiphol. Maar van binnen zijn de scholieren nog niet helemaal geland na hun tiendaagse avontuur in Ethiopië.

De reis

Samen met zo’n 40 scholieren en 20 begeleiders en docenten van scholen uit heel Nederland vlogen de AMS’ers naar Ethiopië, om daar te fungeren als Edukans-verslaggevers en te ervaren hoe het is om in een ontwikkelingsland te leven en naar school te gaan. Per bus reisde de groep van Randy en Idsert vanuit Addis Abeba naar Tulu Bolo, waar het avontuur pas echt begon. ,,Het is ongelofelijk wat we allemaal hebben gezien”, vertelt Idsert nog enigszins ontdaan en moe van de enerverende reis. ,,We hebben ons telkens zo verwonderd, we waren als ‘feranji’s’ (buitenlanders) echt een bezienswaardigheid. Heel bijzonder als 2000 paar ogen je op een schoolplein aankijken”, vult Randy aan.

Programma

De scholieren werden elk aan een lokale leeftijdsgenoot, een ‘buddy’, gekoppeld. Met deze buddy gingen ze elke dag naar school – een gebouw opgebouwd met houten palen en muren van aarde uit de rivier. Verder bezochten ze een kerk en kwamen ze bij de kinderen en hun families thuis om te ervaren hoe zij daar wonen en leven. Idsert: ,,De taal was wel een beetje een barrière, maar tijdens de lifeskills-lessen over hoe je in het leven staat – op school, thuis en op het gebied van relaties en seksualiteit – waren er tolken, waardoor we goed met elkaar konden praten. We hebben veel aandacht besteed aan het bespreken van problemen en vanuit onze ervaringen oplossingen en tips gegeven om met die problemen om te kunnen gaan.”

Ongelijke kansen

Randy: ,,Je verwacht dat de kinderen daar een heel zwaar leven hebben, maar dat ervaren ze helemaal niet zo, ze weten eigenlijk niet beter. Het is zo mooi om te zien dat ze zo blij zijn met en trots op wat ze hebben.” Idsert: ,,Maar het kan wel veel beter voor ze, de kansen bij ons en daar zijn zo ongelijk, dat vind ik wel lastig. Ik besef nu des te meer hoe goed wij het hier hebben. Hier is alles zo vanzelfsprekend: een goede school, een mooi huis, goede voorzieningen.” Randy: ,,Ik had gister nog de tranen in de ogen toen ik aan de warme maaltijd zat. Ik dacht: zij zitten daar in hun kleine hutje met eigenlijk helemaal niks.”

Onvergetelijke indrukken

Een cultuurshock hebben de heren niet echt ervaren, ze gingen het avontuur onbevangen in. Maar onvergetelijke indrukken, daarover raken ze niet uitgepraat. ,,Ik heb veel lastige momenten gehad”, zegt Idsert. ,,Bijvoorbeeld toen ik in de bus zat en op straat een leeftijdgenoot zag die een zware balk droeg en allemaal wonden op zijn hoofd had. Ik had oogcontact met hem en vond dat heel heftig. Ik had ook pas na zeven dagen het besef dat ik er echt was, ik kon het haast niet geloven.” Ook bij Randy kwam het besef pas later. Op dag 3 kwam alles echt binnen en zat hij er even doorheen. ,,Maar de begeleiding was geweldig, ze hielpen je direct weer vooruit.”

,,We hebben echt wat voor ze betekend”

De contacten met de buddy’s waren erg bijzonder. Randy: ,,Ik ben niet heel erg emotioneel, maar als je buddy je bij het afscheid met tranen in de ogen dertig knuffels geeft, krijg je het zelf ook te kwaad. Ik vond het een van de mooiste momenten van de reis. Dat de kinderen het zo moeilijk hadden toen we weggingen, liet zien dat we veel voor ze hebben betekend.”

Bewustwording

De jongens zijn zich door de reis veel bewuster geworden van hoe goed ze het hebben en dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Idsert is vastberaden. ,,Ik wil de mensen daar helpen en word vrijwilliger bij Edukans. Ik ga presentaties geven op scholen en hoop zo bij te dragen aan het uiteindelijke doel: gelijke kansen voor ieder kind op aarde, zodat iedereen naar school kan en zijn of haar dromen waar kan maken. Met mijn kamergenoot in Ethiopië heb ik het plan om over zes jaar onze buddy’s nog eens op te zoeken. En misschien kan ik later zelf als Edukans-begeleider mee op reis.” Randy kan zich er volledig in vinden en denkt erover hetzelfde te gaan doen.

Nu eerst is het een kwestie van helemaal landen en alle belevenissen en indrukken een plekje geven. Maar dat komt goed. ,,We gaan er nog heel lang van nagenieten.”

Edukans en Going Global

De reis naar Ethiopië was onderdeel van Going Global, het Edukans-uitwisselingsprogramma voor middelbare scholen. Edukans is de organisatie die in ontwikkelingslanden werkt aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. AMS participeert in Going Global.

Op https://annamaria-van-schurman.inactievooredukans.nl/ staan de verslagen en foto’s/filmpjes die de scholieren plaatsten tijdens hun reis.

Op 26 maart organiseert de AMS een actiedag om geld op te halen voor het Edukans-project in Ethiopië én voor het project ‘Because we carry’ ten behoeve van vluchtelingen op Lesbos. ’s Morgens is er een sponsorfietstocht en ’s middags een fancy fair.