AMS-leerlingen Randy en Idsert als Edukans verslaggevers naar Ethiopië

AMS-leerlingen Randy en Idsert als Edukans verslaggevers naar Ethiopië

De WakaWaka-lampen en andere cadeautjes liggen klaar, de koffers zijn bijna gepakt. Op 20 februari vertrekken Randy Rispens (havo 3) en Idsert Osinga (havo 4) van CSG Anna Maria van Schurman in Franeker (AMS) naar Ethiopië, voor een tiendaags avontuur als verslaggevers voor Edukans.

Samen met zo’n 40 scholieren en 20 begeleiders en docenten van scholen uit heel Nederland dompelen ze zich onder in een totaal andere cultuur en ervaren ze hoe het is om in een ontwikkelingsland te leven en naar school te gaan. De reis is onderdeel van Going Global, het Edukans-uitwisselingsprogramma voor middelbare scholen.

Sollicitatie

Geïnteresseerde leerlingen konden solliciteren naar de functie van verslaggever voor de Ethiopië-reis. Idsert: ,,Het leek me echt supervet, ik dacht: deze kans krijg ik nooit weer.” Randy: ,,Het was best spannend om te solliciteren. Je moest vertellen over jezelf en motiveren waarom jij jezelf geschikt vindt om mee te gaan.”

Na twee sollicitatierondes, inclusief het geven van een presentatie, kwamen beide leerlingen als winnende AMS-ambassadeurs uit de bus. Ter voorbereiding op het avontuur vonden er drie trainingsdagen plaats, met verschillende workshops: Ethiopië leren kennen, interculturele gesprekstechnieken, presenteren, ‘life skills’ (levensvaardigheden) en Afrikaanse dans. Randy straalt. ,,In Ethiopië openen we de dag straks met zang en dans. Met alle zestig deelnemers hebben we geoefend. Superleuk!”

De reis

In Tulubolo, een stad ongeveer net zo groot als Franeker op anderhalf uur reizen van Addis Abeba, worden de leerlingen gekoppeld aan een lokale leeftijdsgenoot, een ‘buddy’. Idsert: ,,We lopen de hele week mee met de buddy. Zo leer je elkaar goed kennen en kun je met elkaar praten over life skills: over hoe je in het leven staat, op school, thuis en op het gebied van relaties en seksualiteit. We krijgen echt een kijken in de keuken van het leven daar. Het is niet een reis die je zelf zomaar kunt boeken, je komt nooit zo dicht bij de bevolking.” Randy is het er helemaal mee eens. ,,We bezoeken naast een school ook een kerk en gaan eten koken bij de mensen thuis. Het is echt een once-in-a-lifetime opportunity.”

,,Het is natuurlijk best wel spannend allemaal”, vervolgt Idsert. ,,Je weet niet wat je kunt verwachten. Het zal ook wel een cultuurshock zijn, je ziet dingen die je nog nooit hebt gezien. Het advies is ook om er openminded in te staan, zodat je alleen maar positief kunt worden verrast.” Randy vult aan: ,,Ik denk ook dat we wel zullen slikken als we mensen met verminkingen zien. Wel zijn we daar op de trainingsdagen al een beetje op voorbereid, en je kunt er met elkaar natuurlijk ook altijd over praten als je ziet dat iemand het moeilijk heeft.”

Kansen

Idsert: ,,Ik denk dat als we terug zijn, we ons nog meer bewust zijn van wat we hier allemaal hebben en wat voor kansen wij hier krijgen. Die hebben ze in Ethiopië niet. Ik vind het heel knap dat ze daar al heel blij zijn met de dingen die ze wél hebben.” Extra blijdschap brengen, leuke dingen doen samen, een potje voetballen en met elkaar onvergetelijke herinneringen maken: de heren kijken ernaar uit. ,,Dansen, zingen, ik hoop dat we de kinderen een goede glimlach kunnen bezorgen”, besluit Randy.

Verslag

Idsert brengt tijdens de reis dagelijks verslag uit in interviews, Randy gaat aan de slag als fotograaf en legt de belevenissen vast op beeld. Tijdens de reis worden op https://annamaria-van-schurman.inactievooredukans.nl/ elke dag verslagen en foto’s/filmpjes geplaatst.

Na de reis komt de AMS op 26 maart met de hele school in actie om geld op te halen voor het Edukans-project in Ethiopië én voor het project ‘Because we carry’ ten behoeve van vluchtelingen op Lesbos. ’s Morgens is er een sponsorfietstocht en ’s middags een fancy fair. De opbrengst voor het onderwijsproject in Ethiopië zal worden besteed aan onder andere het opleiden van leraren en lesmateriaal, maar ook aan praktische zaken als WakaWaka-huiswerklampen en fietsen voor meisjes die lange, onveilige afstanden moeten afleggen naar school.

Edukans en Going Global

Wereldwijd gaan 264 miljoen kinderen en jongeren niet naar school of ze stoppen voortijdig. Door te zorgen voor een veilige en gezonde leeromgeving, het opleiden van leraren, goed lesmateriaal en het betrekken van de gemeenschap werkt Edukans in ontwikkelingslanden aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren.

De AMS doet mee aan het Going Global-programma van Edukans omdat het perfect aansluit op twee belangrijke pijlers in het onderwijs van de school: internationalisering en (wereld)burgerschap.

Lees hier het reisverslag.