Meertalig Voortgezet Onderwijs

Samenwerken met leerlingen uit andere landen, het ontdekken van je talenknobbel, of werken aan wereldburgerschap: het is allemaal mogelijk binnen Meertalig Voortgezet Onderwijs (MVO). Bij AMS is het op vmbo TL, havo en havo+ mogelijk om MVO te volgen, waarbij lessen gegeven worden in zowel het Nederlands, het Frysk als het Engels. AMS is onderdeel van het Global Citizen Network. Als Global Citizen School draag je bij aan een betere mondiale samenleving: een gezonde en veilige samenleving waarin leven, wonen, werken en leren voor iedereen betekenisvol en inspirerend is.

Verleg je grenzen

Bij MVO worden grenzen verlegd door samen te werken met leerlingen uit andere landen. Zo heeft AMS contacten met middelbare scholen in Duitsland, Portugal Turkije, Spanje, Polen en Italië, Kroatië en Letland. En wie weet, ga jij tijdens de opleiding zelfs wel op uitwisseling!

Je roots ontdekken


MVO draait niet alleen om taalontwikkeling en internationalisering. Het draagt ook bij aan wereldburgerschap. Het geeft een boost aan de basiskennis, vaardigheden en houding en zorgt ervoor dat leerlingen met een rechte rug in de samenleving staan. Leerlingen ontdekken bij AMS de Friese cultuur door bijvoorbeeld bij het vak lichamelijke opvoeding te gaan fierljeppen, kaatsen, schaatsen of skûtsjesilen.
    

Frysk & Engels

Bij MVO worden de vakken Frysk en lichamelijke opvoeding in het Frysk gegeven en de vakken Engels en wiskunde in het Engels. Daarnaast is het gebruikelijk om met internationale studenten samen te werken tijdens projecten. Een onderwerp is bijvoorbeeld ‘veilig internetten’. Leerlingen zoeken dan uit hoe dat in Nederland zit en wisselen kennis uit met scholieren uit het buitenland. Zo leren leerlingen over de grenzen van elkaar! 

Lees hier de ervaring van leerling Randy met MVO.