Van zonnebrand tot schuilen onder een brug: Excursie IJsseldelta

Ruikend naar zomer stapten we de bus in. Zonnebrandcrème, korte broeken en T-shirts; iedereen was goed voorbereid op een zonnige fietstocht van Kampen naar Zwolle.

Nadat iedereen een fiets had, reden we naar de Reevediepsluis. Daar kregen we uitleg over deze sluis. Hij is dit jaar geopend door Koning Willem Alexander en beschermt - bij hoogwater in de IJssel - Zwolle, Kampen en de omgeving tegen overstromingen. Er is nu 1 sluis af. Als het goed is komt er nog een 2e. Maar recreatieschepen kunnen nu al door de schutsluis. Het hele project is naar verwachting klaar in 2022. Dan zal het ook een betere bescherming bieden tegen hoog water. Nu konden we daar niet zoveel van zien, het water in de rivier de IJssel stond laag, we konden gewoon in het overloopgebied staan.

Toen we de uitleg bovenop de brug kregen, werd het wel héél donker. En nadat we ook een lichtflits zagen zijn we heel snel het talud afgerend om te gaan schuilen onder de brug. Niet ideaal, maar tenminste droge voeten!

Verderop zagen we de sedimentatie en de erosie van de buitenbocht/binnenbocht van de rivier. Toen na het bezoek aan de vogelkijkhut de zon onze zadels weer had opgewarmd, fietsten we door naar Zwolle. Daar hadden we nog even vrije tijd voor we weer terug gingen naar Franeker.

Ik vond het een leuke excursie. Het met elkaar schuilen onder de brug voor het onweer maakte veel indruk. Maar wat ook zeker indruk maakte is dat zelfs net gebouwde boerderijen moesten wijken voor de veiligheid van de inwoners.

19 juni, Havo-4, AMS Franeker

Terug
Media
  • ak02