MVO: 'Het is tof dat je op een school zit die je dit kan bieden!'

Toen Randy Rispens op zoek ging naar een nieuwe middelbare school, had hij geen idee wat hij moest kiezen... Totdat hij in aanraking kwam met Meertalig Voortgezet Onderwijs (MVO) op AMS. Inmiddels verstaat Randy Fries, spreekt hij vloeiend Engels en gaat hij binnenkort op uitwisseling!

Waarom heb je gekozen voor MVO?

Ik zou eerst in Leeuwarden naar school gaan, maar ging toch ook even bij de open dag van de AMS kijken. Toen kwam ik erachter dat Meertalig Voortgezet Onderwijs (MVO) nieuw was dat jaar, en dat sprak mij wel aan! Ik heb hiervoor niet op een drietalige basisschool gezeten, dus zo zie je maar dat je ook dan MVO kunt doen! Veel mensen zeggen dat gamen slecht is, maar daardoor raakte ik juist geïnteresseerd in de Engelse taal en dat heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat ik drietalig onderwijs ben gaan volgen. Fries was nieuw voor mij, want wij spreken thuis geen Fries. Ik koos MVO dus echt voor het Engels, maar Fries zat er ook bij en inmiddels vind ik ook Fries heel leuk. Ik kan het goed verstaan, maar spreken is moeilijker.

Wat houdt MVO in?

Bij MVO is de les lichamelijke opvoeding in het Fries. Dat betekent niet alleen dat er Fries gesproken wordt, maar je doet ook Fryske sporten, zoals schaatsen, fierljeppen en kaatsen. Project wordt in het Engels gegeven. Je krijgt verschillende deelprojecten, waarbij je in groepjes aan gaat werken en dan uiteindelijk presenteer je de uitkomsten. Tijdens de projecten leer je heel veel over andere landen en culturen door info in het engels op te zoeken. Maar het allerleukst aan MVO vind ik toch wel de uitwisselingsprojecten! 

Waarom zijn uitwisselingsprojecten je favoriet?

Bij uitwisselingsprojecten beleef je van alles, en dat vind ik heel leuk! Ik ben een keer gastgezin geweest voor een uitwisselingsstudent uit Polen. Eerst was het nog wat stil en aftasten, maar het contact werd steeds losser en aan het eind van de dag praat je de hele tijd met elkaar. Dat is een grappig proces om te zien. En het leuke is dat we nu nog steeds af en toe contact hebben. Toen hij hier was hebben we samen een animatiefilmpje gemaakt en we hebben onder andere een uitstapje naar Amsterdam gemaakt. Wij zijn toen bijvoorbeeld naar het Anne Frank museum geweest. Verder ben ik zelf op uitwisseling naar Kroatië geweest en we gaan nog naar Engeland. Het is echt kicken dat je dat mag en kan doen! 

Wat wil je zeggen tegen mensen die overwegen om MVO te kiezen?

Je leert vloeiend Engels, en dat is handig voor later. Bijvoorbeeld voor vervolgstudies of als je naar het buitenland wilt. Ook Fries went heel snel als je al Nederlands spreekt. Ik ben blij dat ik voor MVO op AMS heb gekozen: de sfeer op school is goed en van MVO heb ik nu al profijt! Het is toch tof dat je op een school zit die je dit allemaal kan bieden! 

Kijk hier voor meer informatie over MVO.

Terug