Wie heb jij vandaag blij gemaakt?

Het is je vast niet ontgaan. Sinds een paar weken hangt er een enorm doek aan de gevel van het hoofdgebouw, met daarop de vraag wie jij vandaag blij hebt gemaakt. Brent Timmer (13) weet het wel: “Afgelopen Kerst hebben wij met onze klas geholpen om geld in te zamelen voor een nieuw dialyseapparaat voor de zieke tweeling Silke en Lieke.”

Omgetoverd pand

"Het geld werd ingezameld via de pop-up store. De pop-up store was een klein winkeltje waar kinderen uit klas 1 en 2 samenwerkten om geld in te zamelen voor het goede doel", vertelt Brent. Het leegstaande pand aan de Dijkstraat 23 werd afgelopen Kerst omgetoverd tot AMS pop-up store. "De leerlingen en leraren van de AMS deden er een dikke week over om het pand op te pimpen en aan te kleden", vertelt directeur Teo de Groot. “Maar al veel langer waren de eerste- en tweedejaars leerlingen van de leerroute Vakmanschap al bezig om de winkel te kunnen vullen", voegt coördinator Boukje Terpstra daar aan toe. Brent Timmer is één van de tweedeklassers die mee mocht werken aan dit mooie project: "Omdat onze klas dit jaar zo goed heeft gewerkt, mochten wij als tweede klas ook mee helpen. Wij verkochten koffie, thee en cake, en de eersteklassers verkochten zelfgemaakte spullen.”

Zelfgemaakte kerstcadeaus
In de pop-up store verkochten de leerlingen zelfgemaakte kerstcadeaus van restafval: kerstkaarten, houders voor waxinelichtjes, flessen met lichtjes, houten kerstbomen, rendieren en sterren en meer. Zowel het idee voor de actie, als het goede doel, werd door de leerlingen zelf bedacht. Brent: "Zelfgemaakte dingen verkopen is leuk! Mensen zien dat er hard aan gewerkt is en dat we ons best hebben gedaan, dat maakt het natuurlijk ook leuker om te kopen.” Het was dan ook erg druk in de winkel.

Goede doel

Het goede doel van dit jaar was de stichting “Help Silke en Lieke leven”. De elfjarige tweeling heeft een ernstige nierafwijking. Het gezin zou een stuk ontlast worden als allebei de meisjes een mobiel dialyseapparaat hebben. Daarvoor is 160.000 euro nodig. In totaal werd er door de leerlingen maar liefst 2500 euro voor dit goede doel opgehaald! "Ik vond het mooi dat er een goed doel achter zat. Ik weet zeker dat wij Silke en Lieke blij hebben gemaakt met onze bijdrage", zegt Brent Timmer. “Daarnaast is het ook leuk om af en toe andere dingen te doen dan de normale lessen, zoals met je handen bezig zijn. Ik vond het heel bijzonder om aan mee te mogen werken en ik zou het zo weer doen!"


Terug